Overal komen we kabels tegen, zowel op het werk als thuis. Kabels kunnen al snel een kluwen vormen, want lang niet iedere kabel heeft dezelfde lengte, en hoe meer kabels erbij komen, hoe onoverzichtelijker de situatie wordt. Om kabels goed te groeperen zijn kabelbinders nodig. Deze bestaan in diverse vormen. In dit artikel kijken we naar de verschillende uitvoeringen.

Het belang van kabelbinders

Kabelbinders zorgen voor een nette wegwerking van uiteenlopende kabels. Op het werk, maar ook thuis, is het belangrijk om kabels goed georganiseerd te verwerken. Waarom is dat eigenlijk?

Soorten kabelbinders

Om kabels netjes en secuur weg te werken kunnen diverse soorten kabelbinders worden gebruikt. Afhankelijk van de hoeveelheid kabels kies je voor een specifiek type kabelbinder.

Kabelgoot

Kabelgoten vormen een fraaie oplossing indien lange kabels door een ruimte moeten lopen. Van plek A naar B kun je kabelgoten gebruiken. De kabelgoot kan langs de muur naar boven lopen (bijvoorbeeld bij geluidsboxen of een airco die hoog hangt – maar ook is hij langs de vloer te plaatsen. De kabel(s) zijn dan netjes weggewerkt. Meestal passen er maar enkele kabels door de kabelgoot.

Stekkerdoos

De stekkerdoos is meestal netjes weg te werken in speciale stekkerdoos opbergpunten in het bureau. Je plaatst alle snoeren door het kabelgat, om vervolgens de stekkers te groeperen in de stekkerdoos. Kies dan bij voorkeur een stekkerdoos met een aan- en uitknop, zo ben je in één keer klaar met in- en uitschakelen. Leg een stekkerdoos bij voorkeur nooit op de grond; stof kan zich ophopen en voor kortsluiting zorgen.

Kabelbinders

Een zeer gemakkelijke oplossing om kabels netjes te groeperen zijn kabelbinders zoals tyraps. Een goedkope oplossing en handige methode om kabels netjes gelijkmatig bij elkaar te brengen tot één bundel. Kabelbinders als tyraps werken zeer eenvoudig; het is een kwestie van de kabels bij elkaar voegen en deze vast te zetten met tyraps. Het uiteinde van de tyrap haal je door de opening heen. Je kunt deze dan strak aantrekken (nooit te strak echter). Op het moment dat de tyrap wordt aangetrokken kan hij niet meer losser gemaakt worden (vanwege het klemsysteem). Gaat er iets fout (bijvoorbeeld te strak aangetrokken), dan is de tyrap gewoon doormidden te knippen en te verwijderen. Doordat tyraps zeer voordelig zijn kun je foutjes makkelijk veroorloven.