Voor menig bouwvakker of klusser is hij onmisbaar op de werf, net als gereedschap: de bouwradio. Met een radio op de achtergrond, helpt het vele bouwvakkers de dag door, met lekkere muziek, nieuws en uiteraard het zo belangrijke weerbericht. De hele dag in lawaai zitten van gezaag en getimmer, of een chagrijnige collega valt niet altijd mee. Vandaar dat een werfradio je kan oppeppen, het helpt je bij het concentreren en waarschijnlijk helpt het ook voor een beter humeur bij je chagrijnige collega.
Waren vroeger de radio’s de standaard cassettedecks, die ook in elke tienerkamer te vinden was, tegenwoordig zijn er zeer professionele radio’s op de markt. Enkele gereedschapsmerken zoals bijvoorbeeld Metabo en Makita, weten wat een bouwvakker of klusser verlangt, zo ook op het gebied van radio’s. Niks geen oude radio’s meer, die door het gebruik op de bouw met tape bij elkaar gehouden moet worden, maar echte stevige radio’s die tegen een stootje kunnen. Voor welke radio je ook gaat, ze zijn stuk voor stuk lekker stoer in hippe kleuren te verkrijgen. Op Reviewgigant vind je een overzicht van de hipste en beste radio’s.
Waar moet je op letten bij aanschaf werfradio?
Behuizing
Het belangrijkste waar je op moet letten en belangrijk is voor de levensduur van de radio, is de robuustheid. Nu hoef je niet bang te zijn, dat er iets aan scheelt bij de huidige generatie radio’s. Elke radio is tegenwoordig voorzien van een stevige behuizing en stevige stootvaste hendels. Toch moet je wel nagaan wat het beste bij je past, zoals een radio die op pootjes staat die eventueel zou kunnen omvallen of een robuuste kast, die stevig op de grond staat. Een ander punt waar je op moet letten is de bediening. Gevoelige tiptoets knopjes zijn uit den boze bij bouwradio’s. De meeste radio’s zijn ook voorzien van knoppen en een grote draaiknop voor de volume. Deze knoppen kunnen in kunststof zijn, maar nog beter als deze in rubber zijn uitgevoerd.
Functies
Wat de oude radio’s niet hadden is tegenwoordig onmisbaar: een lcd scherm. Hierop kan de tijd, de zender en eventueel het spelende nummer op weergegeven worden. Omdat een radio veel verplaatst wordt en je favoriete radiozender daarom op telkens een ander frequentie zit, moet er een handige zoek en/of scanfunctie opzitten, waarmee je betreffende zender snel kunt verkrijgen. Dan is natuurlijk de aanwezigheid van de belangrijkste moderne snufjes ook van belang. Bijvoorbeeld als je geen radio wilt horen, maar je eigen muziek? Dan heb je Bluetooth nodig, zodat je van een tablet of telefoon muziek kan afspelen op je radio. Wat op elk elektronisch apparaat tegenwoordig ook niet mag ontbreken is een USB ingang om de benodigde apparaten op aan te sluiten. De moderne radio heeft wel enkele USB ingangen ingebouwd.
Accu/stroom
De meeste radio’s werken op een accu. Aan het einde van de dag kan je de accu eruit halen en opladen, zodat hij de volgende dag weer opgeladen is. Sommige radio’s zijn voorzien van alleen een accu, maar er zijn er ook, die ook nog een verbinding met netstroom hebben. Ook hiervoor kan je kijken op Reviewgigant voor een overzicht van de radio die bij jou past.