Woonbeton is een type vloer dat industrieel en strak oogt, maar toch prima past in een woning. Woonbeton is niet letterlijk beton: het bevat tal van kunststoffen en ook bestandsdelen van beton.
De naam slaat met name op hoe de vloer oogt: het heeft zeker iets weg van beton, maar is in de praktijk een stuk zachter. Een woning met woonbeton is dan ook niet kil of koud, maar kan juist erg sfeervol zijn.
Woonbeton of gietvloer?
Woonbeton wordt net als een gietvloer in vloeibare vorm gegoten en hard uiteindelijk uit. Een gietvloer bestaat hierbij met name uit kunststoffen, terwijl woonbeton in de basis onder meer uit zandcement bestaat, vaak aangevuld met bijvoorbeeld polyurethaan. Deze laatste stof wordt ook veelvuldig gebruikt in gietvloeren.
Een duidelijk verschil is dat woonbeton meestal een unieke tekening heeft van iets lichtere en donkere plekken over de hele vloer. Gietvloeren zijn doorgaans een stuk egaler in kleur. Wat mooier is, hangt met name van de eigen voorkeur af. Veel mensen vinden een gietvloer sneller steriel lijken, terwijl het wel weer strakker oogt dan woonbeton.
Hardheid en verwarming
Er wordt nog wel eens gezegd dat woonbeton harder is dan een gietvloer, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Beide type vloeren zijn bijzonder sterk, hoewel de samenstelling altijd een grote invloed heeft. Een epoxyvloer (gietvloer) is sterker dan woonbeton maar mist comfort voor in een woning.
Het voordeel van woonbeton is dat het dikker is dan een gietvloer en hierdoor erg geschikt is om vloerverwarming in te verwerken. Dit is bij een gietvloer lastiger.