Een renovatie van je woning is een goede investering: je verhoogt je wooncomfort, je kan er op termijn geld mee besparen en de waarde van je woning stijgt.  Er wordt in Vlaanderen dan ook massaal verbouwd, al loopt dat niet altijd van een leien dakje. In deze blogpost ontdek je de 5 stappen voor een succesvolle, stressloze renovatie.

Haal je de breekhamer boven?

In oudere woningen is vaak een structurele verbouwing nodig om het wooncomfort te verhogen. De indeling is er bijvoorbeeld niet optimaal, waardoor men kleine, afzonderlijke leefruimtes wil uitbreken tot een groter geheel. Of men wil grotere raampartijen plaatsen om meer daglicht binnen te halen. In deze gevallen – waarbij je structurele veranderingen aan de woning of wijzigingen aan de gevel doet – moet je steeds een architect onder de arm nemen.

Ga dus vooraf na of breekwerken echt nodig zijn. Voor het weghalen van een niet-dragende muur en wat opfrissingswerken heb je bijvoorbeeld geen architect nodig.

Breek je spaarvarken open

Wil je toch alvast beginnen met breekwerken? Breek dan alvast je spaarvarken open. Je wil namelijk wel weten hoe je er financieel voor staat. Vooraleer je prijzen gaat opvragen is het belangrijk om zelf je budget te kennen. Heb je een grondige verbouwing in gedachten, maar zit je met een beperkt budget? Prioriteer dan de werken die voor jou het belangrijkst zijn en houdt rekening met je budget bij je materiaalkeuzes.

Doe inspiratie op

Er is heel wat informatie te vinden rond verbouwen en interieur. Je krijgt een goed idee van de stijl waar je naartoe wil door inspiratie op te doen in interieurboeken, tijdschriften en het internet. Pinterest bijvoorbeeld is een vrijwel onuitputtelijke bron aan inspiratie: geef als zoekopdracht bijvoorbeeld eens ‘interieuradvies’ of ‘landelijke interieurs’ in. Ook wanneer je samenwerkt met een interieurarchitect zal die informatie je helpen om snel tot je droominterieur te komen.

6% of 21% BTW?

Ben je zelf handig, of heb je handige familieleden of vrienden? Ga dan na welke zaken je zelf kan doen. Zo kan je alvast besparen op werkuren. Let echter wel op: op het materiaal dat je zelf koopt zal je 21% BTW betalen. Professionele aannemers betalen slechts 6% BTW op materiaal. Afbraakwerken kan je bijvoorbeeld perfect zelf doen, maar voor een badkamer renovatie kan je best een aannemer inschakelen.

Laat je niet vloeren

Een goede vakman zal je heel wat kopzorgen besparen. Bekijk daarom steeds de referenties die je vakman kan voorleggen. Werk samen met hem een tijdsschema uit een bepaal een einddatum voor het project zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Hoe we bij De Smedt Cocooning onze klanten ontzorgen bijvoorbeeld, is door alle specialisten onder 1 dak te brengen. Architecten, interieurarchitecten en uitvoerende vakmannen werken er dagelijks samen. Zo worden onze klanten van ontwerp tot uitvoering begeleid door 1 à 2 personen en hoeven zij zich geen zorgen te maken over planning, coördinatie en opvolging.

Laat je dus niet vloeren en kies ook voor een betrouwbare interieurarchitect. Een vraag over uw renovatie? Aarzel niet om contact op te nemen.