Anno 2018 werken veruit de meeste cv-ketels op fossiele brandstof: 90% van de Belgische bevolking gebruikt een ketel die werkt op gas of mazout. In feite is dit een bizar gegeven. We leven momenteel in een wereld die steeds duurzamer wordt, maar toch gebruikt bijna iedereen een cv-ketel die werkt op fossiele brandstof. Naast het plaatsen van zonnepanelen of dubbelglas is het dus aan te raden over te gaan op een ander soort cv-ketel. In dit artikel geven we je de highlights over de alternatieven.
De alternatieven
Bezit jij een slecht werkende of matig onderhouden gasketel die inmiddels een laag rendement heeft? Dan is een alternatieve cv-ketel minstens het overwegen waard. Een nieuwe ketel, alternatief of ouderwets, minstens 1.500 euro. Waarom niet wat meer uitgeven voor een alternatief dat goed is voor het milieu én jouw portemonnee? Alternatieven zijn er voldoende. Zo is er al sinds lange tijd de mogelijkheid een warmtepomp aan te schaffen. Dit systeem haalt de warmte uit de lucht of het grondwater om zo het huis te verwarmen. Daarnaast zijn er hybride systemen of pelletkachels te koop om het CO2 percentage te verlagen. En dit percentage is niet gering. Zo daalt het aantal kilo’s CO2 met een elektrische warmtepomp werkend op zonnepanelen van 5.000 tot 500 kilo. Een groot verschil dus.
Het nadeel
Aan deze alternatieven zitten echter wel een groot nadeel verbonden: de prijs. Meestal gaat het hierbij namelijk om technisch complexe installaties. Waar je voor een normale cv-ketel gemiddeld 2.000 euro betaald, betaal je voor een alternatieve, milieuvriendelijke installatie vele malen meer. Hiertegenover staat echter wel het feit dat er geen gas meer nodig is. Maar helaas zal de investering niet binnen 10 jaar terugbetaald zijn. Daarnaast haalt het merendeel van de Belgische energiemaatschappijen de elektriciteit nog uit steenkolen. Al met al schiet het op die manier dus niet veel op.
Toekomstmuziek
Het is dus nog even afwachten tot ook de energiemaatschappijen en de Belgische overheid een duit in het zakje doet. Steeds meer energiemaatschappijen gaan over op het opwekken van elektriciteit uit duurzame bronnen. Daarnaast zullen er hopelijk subsidies ontstaan om de alternatieve cv-ketels voordeliger te maken voor de middenklasse. Voor nu is een groene cv-ketel dus nog even toekomstmuziek.