De nieuwe vloer ligt er, de muren zijn bepleisterd en alles is klaar voor de inrichting. Na al die klussen is het eindelijk tijd voor de leukste stap in de hele make-over. Ook hier is een goede voorbereiding een beduidende tijdinvestering. Want goed begonnen is half gewonnen.
Jezelf voorbereiden op een nieuwe inrichting doe je aan de hand van een moodboard. Volg hiervoor de instructies.
Zelf een moodboard samenstellen
(PS: onderstaande tips komen uit het artikel "Een moodboard maken doe je zo" van Gero Wonen)
Stap 1: inspiratie zoeken
Heb je al een stijl voor ogen of heb je totaal geen idee hoe jouw droominterieur eruit ziet? In de eerste stap is het de bedoeling om inspiratie te verzamelen. Wooninspiratie zal je op de gekste plaatsen tegenkomen:
- In meubelwinkels
- In bars, restaurants en hotels
- Op interieurblogs
- In woonmagazines
Verzamel deze inspiratie door foto's te nemen of afbeeldingen op te slaan. Je hoeft jezelf nog geen zorgen te maken over de structuur, die komt later wel.
Stap 2: ordenen
De volgende stap bestaat uit het ordenen van de foto's uit de eerste stap. Dit is mogelijk op verschillende manieren. Je kan bijvoorbeeld één groot moodboard maken voor de volledige woning, of per kamer een kleinere moodboard samenstellen.
Houd tijdens het ordenen van de foto's rekening met 1) de functie van de kamer, 2) de gebruikte kleuren en 3) patronen en texturen.
Stap 3: bijsturen
Tijdens het samenstellen van een moodboard zijn er gegarandeerd momenten waarop je denkt: "deze combinatie werkt echt niet". Op dat punt moet je even bijsturen. Ga op zoek naar andere producten/kleuren/patronen… die wel werken. Een moodboard maken is immers een kwestie van proberen en bijsturen.
Het is een goed idee om jouw moodboard te laten nakijken door vrienden en familie. Een andere kijk op alles is van goudwaarde. De input van iemand anders zal je weer frisse ideeen opleveren!
Klassiek of digitaal
Sommige mensen zweren bij de klassieke manier om een moodboard te bouwen: met een groot stuk karton of prikbord, wat kleefband of punaises en een pen. Vandaag de dag bestaan er allerlei digitale hulpmiddel voor dit werkje. Denk bijvoorbeeld aan Pinterest. Welke methode je gebruikt is een persoonlijke keuze. Er is geen foute of juiste manier.