Pelletkachels zijn erg populair. Hun succes hebben ze vooral te danken aan de goedkope pelletkorrels, maar de pelletkachel biedt nog voordelen.
De houtpelletkachel lijkt op een gewone houtkachel, door het raam en de zichtbare vlam. Je krijgt dezelfde sfeervolle warmte dus, maar wel met veel meer mogelijkheden.
Voordelen van een pellet kachel
Een eerste voordeel van de pelletkachel zijn de pellets die als brandstof dienen. Het zijn kleine cilindervormige korrels van zuiver, samengeperst houtafval. (Minder gangbare varianten zijn pellets van mais, kersen- of olijfpitten). De korrels hebben verschillende voordelen ten opzichte van houtblokken:
- Pellets zijn compact en gebruiksvriendelijk. Op een beperkte ruimte kan je een ruime voorraad bewaren. Je hoeft dus niets steeds naar buiten om je houtvoorraad bij te vullen en met één vulling pellets in je kachel kan je doorgaans 1 tot 5 dagen stoken.
- Pellets zijn milieuvriendelijker. De samengeperste korrels bestaan volledig uit afvalhout. Daarnaast branden ze veel efficiënter zodat er minder schadelijke gassen vrijkomen en minder assen overblijven.
- Pellets zijn goedkoper. Voor een gemiddeld gezin loopt de besparing al makkelijk op tot €50 per maand.
Pelletkachels zijn geavanceerde elektronische toestellen met een hoog gebruiksgemak. Eén druk op de knop en het vuur ontsteekt. De kachels kunnen geprogrammeerd worden zoals een centrale verwarming dankzij de ingebouwde thermostaat. Je verbruikt daardoor niet meer pellets dan nodig, bespaart op verbruikskosten én verwarmt milieuvriendelijker.
Hoe werkt een pelletkachel?
De pelletkachel beschikt over een ingebouwd reservoir. Van hieruit worden de pellets automatisch overgebracht naar de vuurkorf. Hier worden ze ontstoken door een elektrische weerstand. Om tot de gewenste temperatuur te komen voert de kachel zelf de nodige hoeveelheid korrels en lucht aan.
De rookgassen worden naar buiten geblazen en een andere ventilator blaast warme lucht de kamer in. De buitenkant van de pelletkachel warmt minder op dan een houtkachel, doordat de meeste warmte door convectie afgegeven wordt.
Soorten pelletkachels
Er bestaan zowel inbouw pelletkachels (bijvoorbeeld ter vervanging van je bestaande open haard of kachel als vrijstaande modellen. De kachels zijn een aanvulling op je bestaande verwarmingssysteem.
Wil je het bestaande verwarmingssysteem op gas of stookolie vervangen, dan is er ook een oplossing in de vorm van een pellet ketel.
Tips
Kwaliteit van de pellets: Pellets van mindere kwaliteit kunnen storingen veroorzaken van de kachel en hebben vaak geen optimale verbranding. Kwaliteitspellets herken je door het keurmerk DIN, DIN+, NF of ÖNorm. Je herkent pellets van goede kwaliteit nog op andere manieren:
- Een donkere kleur wijst erop dat ze gemaakt zijn van kwaliteitshout als beuk of eik. Deze pellets branden langzamer en minder fel. Lichtere pellets zin gemaakt van bijvoorbeeld dennenhout. Deze pellets branden feller en geven dus meer warmte vrij in een kortere tijd.
- De korrels glanzen, zijn stevig en brokkelen niet
- De korrels zinken in een glas water doordat de dichtheid hoger dan 1 is
Kies een model dat afgestemd is op uw woning. Zo haalt u een optimaal rendement. Neem contact op met Interieuradvies Desmedt-cocooning.be voor een vrijblijvend advies.